Sıkça Sorulan Sorular
Şişmanlık tedavi edilmeli mi?
“Aşırı kilo, şeker, kalp, akciğer, solunum yetmezliği, hipertansiyon ve damar hastalıklarına yol açabiliyor. Yaşam için tehdit oluşturan şişmanlığa karşı önlem alınmalı. Öncelikle beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gerekiyor. ’Ameliyat olayım, kilolardan kurtulayım’ diye düşünmemek gerekir. Spor, uzman kontrolünde diyet ve tedavi önceliklidir. Bunlara rağmen hastanın durumu değişmiyorsa son çare olarak laparoskopik yöntemle cerrahi müdahale yapılıyor. Küçük deliklerle karın bölgesinden girip, açık ameliyata gerek duyulmadan hastanın mide ve karın bölgesinde cerrahi müdahale yapılıyor.
Kanserden korunmak için nasıl beslenmeli?
Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli; öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli bir mönü hazırlanmalıdır. Uygun vücut ağırlığı sağlanılmalı ve sürdürülmelidir. Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmelidir. En az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgillerden olmalıdır. Rafine tahıllar ve şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmelidir. Özellikle yağı yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et yerine balık, tavuk, kuru baklagiller tercih edilmelidir. Etlerin haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Yağ alımının azaltılması için; yemeklerin az yağla pişirilmesi, et yemeklerinin yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmesi, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir.
Beden Kitle Endeksi nasıl hesaplanır?
Aşağıdaki forma kilonuzu ve boyunuzu yazarak vücut kitle endeksinizi öğrenebilirsiniz.
Vücut Kitle Endeksi
ft
in
lbs
cm
kg
BMI
Guatr nedir?
Guatr, tiroit bezinin büyümesidir. Bu hastalık, kadınlarda daha sık olarak görülmektedir. Dışarıdan yiyeceklerle yeterli miktarda iyot alınmadığında tiroit hormonu yeterince yapılamaz. Bunun sonucunda da guatr hastalığı görülür.
Boyuma uygun ağırlıkta mıyım?
Uygun vücut ağırlığı Beden Kitle İndeksi (BKİ) hesaplanarak bulunur. BKİ formülü aşağıda verilmektedir. BKİ= Ağırlık (kg) / Boy uzunluğu (m)2 Örnek: 1.70 m boyunda ve 75 kg ağırlığında olan bir insanın BKİ değeri şöyle hesaplanır: BKİ= 75 / (1.70)2 = 75 / 2.89 = 26 Yetişkinler için, BKİ’ nin 18.5 ile 24.9 arasında olması uygun vücut ağırlığına sahip olunduğunun göstergesidir. BKİ’nin18.5’dan düşük olması zayıflığın 25 den yüksek olması şişmanlığın 30’un üzerinde olması ise obezitenin (aşırı şişmanlık) göstergesidir. Bel çevresi de vücut ağırlığının değerlendirilmesinde önemli bir ölçüttür. Bel çevresinin erkeklerde 102 cm ve kadınlarda 88 cm üzerine çıkması sağlık riskini arttırır.
Kilo kontrolü için diyet mi egzersiz mi daha etkindir?
Tek başına diyet ve egzersiz kilo vermede etkin olabilir; ama her ikisinin de avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır, fakat birlikte uygulandığında avantaj ve dezavantajları birbirlerini olumlu yönde etkilemekte ve denge sağlanmaktadır. Diyetle oluşan negatif enerji dengesi program başlangıcında hızlı kilo vermeyi sağlayabilir, ama yağsız vücut kitlesi ve dinlenme metabolik hızı azalır. Egzersiz daha az kilo kaybına neden olur, ama yağsız dokunun korunması ve artışını sağlar ve dinlenme metabolik olarak hızın azalmasını önler. Diyetle kilo kaybında %75 yağ, %25 protein kaybı, diyet egzersizle birlikte uygulandığında ise protein kaybı sadece %5 olmaktadır. Egzersizin tek başına sağladığı yararlar kilo kaybı diyetleri ile birlikte olduğunda da devam etmektedir.